0 0

Μοιράσου την:

ή αντέγραψε και μοιράσου τη διεύθυνση URL

Συστατικά

Ρυθμίστε τις μερίδες:
Προζύμι
100 γρ. Αλεύρι (γ.τσ.)
100 γρ. Νερό χλιαρό
80 γρ. Μαγιά νωπή
Βασιλόπιτα
900 γρ. Αλεύρι (γ.τσ.)
20 γρ. Μαγιά νωπή
5 Αυγά
350 γρ. Ζάχαρη
100 γρ. Νερό
250 γρ. Βούτυρο
1 Ξύσμα Πορτοκάλι
25 γρ. Μαχλέπι
10 γρ. Κακουλέ
1 Βανίλια
λίγο Αλάτι
100 γρ. Γάλα χλιαρό

Αφράτη Βασιλόπιτα Τσουρέκι

Κουζίνες:
  • Μερίδες 2
  • Εύκολη

Συστατικά

  • Προζύμι

  • Βασιλόπιτα

Σημειώσεις

Κοινοποίηση

Αφράτη Βασιλόπιτα Τσουρέκι

Η βασιλόπιτα είναι αυτή που κρίνει την τύχη μας από την αρχή της χρονιάς. Καλά αστειεύομαι εννοείται. Είτε τσουρέκι, είτε σε μορφή κέικ, είτε είναι πίτα, η βασιλόπιτα αποτελεί παράδοση της χριστιανοσύνης και κόβεται κατά την αλλαγή του χρόνου. Η βασιλόπιτα περιέχει ένα χρυσό φλουρί που σύμφωνα με την παράδοση θα φέρει καλή τύχη σε αυτόν που θα το βρει.
Προσωπικά, η κοπή της Βασιλόπιτας είναι συνδεδεμένη με μια οικογενειακή σύναξη, όπου γιορτάζουμε τον ερχομό του νέου έτους και στη συνέχεια ακολουθεί η κοπή της βασιλόπιτας. Σαν οικογένεια θυμάμαι την παραμονή της πρωτοχρονιάς να κάνουμε την βασιλόπιτα τσουρέκι που μας αρέσει, και καθώς άλλαζε ο χρόνος ο αρχηγός της οικογένειας σταύρωνε και έκοβε τη βασιλόπιτα, μοιράζοντας τα κομμάτια. Θυμάμαι που έψαχνα με ενθουσιασμό μήπως και μου έτυχε το φλουρί. Και όταν αυτό συνέβαινε, πετούσα από τη χαρά μου.
Τη συνταγή αυτής της βασιλόπιτας που έχει μείνει ανά τα χρόνια θα σας δώσω και εγώ παρακάτω. 

Υλικά

Προζύμι

  • 100 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 100 γρ. νερό χλιαρό
  • 80 γρ. μαγιά νωπή

Τσουρέκι

  • 900 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 5 αυγά
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. νερό χλιαρό
  • λίγο βανίλια
  • 25 γρ. μαχλέπι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 10 γρ. κακουλέ
  • 20 γρ. μαγιά νωπή
  • 250 γρ. βούτυρο λιωμένο αγελαδινό
  • 100 γρ. γάλα χλιαρό
  • λίγο αλάτι

Για το γλάσο δείτε εδώ τη συνταγή
Δείτε το γλάσο από εδώ

Εκτέλεση

  • Αρχικά, φτιάχνουμε το προζύμι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά μέχρι να διαλυθεί και μετά προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σφιχτός χυλός. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε είκοσι λεπτά να ενεργοποιηθεί.
  • Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό με το γάλα. Μέσα προσθέτουμε τη βανίλια, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα από το πορτοκάλι. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά και το μείγμα από το κατσαρολάκι. Προσοχή να μη καίει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το προζύμι και τα αυγά.
  • Χτυπάμε με τον γάντζο στην αργή ταχύτητα για 10 λεπτά και μετά σε μεσαία προς δυνατή για άλλα 10 με 13 λεπτά. Το ζυμάρι μας θα πρέπει να είναι ελαστικό και να ξεκολλάει εύκολα από τον κάδο. 
  • Αφήνουμε να φουσκώσει το ζυμάρι για 1.5 ώρα περίπου. 
  • Στη συνέχεια χωρίζουμε στα δύο το ζυμάρι και τοποθετούμε σε στρογγυλή φόρμα 26 – 28 εκατοστά. Καλό θα είναι να το ανοίξουμε με έναν πλάστη πρώτα σε αυτό το μέγεθος. 
  • Αφήνουμε πάλι να φουσκώσει για 45 λεπτά. Αλείφουμε με μείγμα αυγού με 1 κ.σ. νερό. Πασπαλίζουμε περιμετρικά με αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160 για 35 με 40 λεπτά.
  • Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν διακοσμίσουμε με το γλάσο μας.
  • Το φλουρί, μπορούμε να το βάλουμε είτε πριν το ψήσιμο, είτε μετά το ψήσιμο.
  • Καλή επιτυχία!! 
(Επισκέψεις συνολικά 2.808 , 1 επισκέψεις σήμερα)

Βήματα

1
Έγινε

Αρχικά, φτιάχνουμε το προζύμι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά μέχρι να διαλυθεί και μετά προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σφιχτός χυλός. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε είκοσι λεπτά να ενεργοποιηθεί.

2
Έγινε

Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό με το γάλα. Μέσα προσθέτουμε τη βανίλια, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα από το πορτοκάλι. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

3
Έγινε

Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά και το μείγμα από το κατσαρολάκι. Προσοχή να μη καίει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το προζύμι και τα αυγά.

4
Έγινε

Χτυπάμε με τον γάντζο στην αργή ταχύτητα για 10 λεπτά και μετά σε μεσαία προς δυνατή για άλλα 10 με 13 λεπτά. Το ζυμάρι μας θα πρέπει να είναι ελαστικό και να ξεκολλάει εύκολα από τον κάδο. 

5
Έγινε

Αφήνουμε να φουσκώσει το ζυμάρι για 1.5 ώρα περίπου. 

6
Έγινε

Στη συνέχεια χωρίζουμε στα δύο το ζυμάρι και τοποθετούμε σε στρογγυλή φόρμα 26 - 28 εκατοστά. Καλό θα είναι να το ανοίξουμε με έναν πλάστη πρώτα σε αυτό το μέγεθος. 

7
Έγινε

Αφήνουμε πάλι να φουσκώσει για 45 λεπτά. Αλείφουμε με μείγμα αυγού με 1 κ.σ. νερό. Πασπαλίζουμε περιμετρικά με αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 στον αέρα για 35 με 40 λεπτά.

8
Έγινε

Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν διακοσμίσουμε με το γλάσο μας.

9
Έγινε

Το φλουρί, μπορούμε να το βάλουμε είτε πριν το ψήσιμο, είτε μετά το ψήσιμο.
Καλή επιτυχία!! 

προηγούμενο
Οικονομικά Πανεύκολα Τσουρέκια
επόμενο
Κριθαρότο με μοσχαράκι και λαχανικά στη χύτρα
προηγούμενο
Οικονομικά Πανεύκολα Τσουρέκια
επόμενο
Κριθαρότο με μοσχαράκι και λαχανικά στη χύτρα

Προσθέστε το σχόλιό σας