


Γαλακτομπούρεκο
Το γαλακτομπούρεκο είναι παραδοσιακό σιροπιαστό, γλυκό ταψιού, που αποτελείται κυρίως από φύλλο και κρέμα. Υπάρχουν διάφορες συνταγές και τρόποι παρασκευής, καθώς και μεγέθη κομματιών. Η κρέμα μπορεί να έχει άρωμα λεμόνι ή βανίλια, ενώ το σιρόπι παρασκευάζεται από ζάχαρη και νερό.
Στη συνταγή που θα σας δώσω η κρέμα αρωματίζεται με λεμόνι, βανίλια και λεμονοθύμαρο. Η υφή της κρέμας είναι τρομερά αφράτη που λιώνει στο στόμα και το φύλλο είναι τραγανό και σιροπιασμένο τόσο όσο να μη μας χαλάει την υφή. Το σιρόπι είναι ελαφρύ στη γεύση γιατί θέλουμε να τονίσουμε τα αρώματα τη κρέμας και το σιρόπιασμα γίνεται με τέτοιο τρόπο που δεν μας μπουκώνει το γλυκό τον ουρανίσκο. Από την άλλη, κάθε μπουκιά είναι εθιστική στο να ζητάει ο οργανισμός μας κι άλλο κομμάτι. Εάν ακολουθήσετε τη συνταγή αυτή κατά γράμμα, θα έχετε το τέλειο γαλακτομπούρεκο κάθε φορά στο σπίτι σας, από τα χεράκια σας.
Υλικά για τη κρέμα
Υλικά για τη συναρμολόγηση
Σιρόπι
Εκτέλεση
1 Έγινε |
Ξεκινάμε αρχικά με το σιρόπι γιατί το θέλουμε κρύο. Προσθέτουμε τα υλικά σε κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει. |
2 Έγινε |
Σε μια κατσαρόλα θα προσθέσουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη, το λεμονοθύμαρο, το ξύσμα και τη βανίλια. Ταυτόχρονα σε μπασίνα θα βάλουμε το αυγό με τον κρόκο και την υπόλοιπη ζάχαρη. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Αφού αφρατέψουν τα αυγά, θα βάλουμε και την κρέμα γάλακτος με το σιμιγδάλι και το ρυζάλευρο και θα χτυπήσουμε μέχρι να ενσωματωθούν. |
3 Έγινε |
Μόλις πάρει μία βράση το μείγμα της κατσαρόλας, αφαιρούμε από τη φωτιά και το προσθέτουμε σιγά σιγά σουρώνοντας στο μείγμα με τα αυγά. Ανακατεύουμε καθώς ρίχνουμε το γάλα για να μη ψηθούν τα αυγά. Προσθέτουμε πάλι όλο το μείγμα στη κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το βούτυρο για να μη πετσιάσει. |
4 Έγινε |
Κόβουμε τα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού. Αρχικά θα ψήσουμε 4 φύλλα σε δυάδες στους 180 για 10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Θα μας βοηθήσουν στο να μη πανιάσουν τα φύλλα από τη κρέμα. Στρώνουμε 6 φύλλα για αρχή. Κάθε φύλλο που βάζουμε, βουτυρώνουμε καλά. Στη συνέχεια θα βάλουμε φύλλα στα πλαϊνά του ταψιού για να θωρακίσουμε την κρέμα, αλλά πριν βάλουμε τη κρέμα, τοποθετούμε τα δύο ψημένα φύλλα. Βάζουμε την κρέμα και από πάνω θα βάλουμε τα άλλα δύο ψημένα φύλλα. Κλείνουμε με τα πλαϊνά και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Φύλλο και βούτυρο δεν το ξεχνάμε. |
5 Έγινε |
Χαράζουμε μέχρι το πρώτο ψημένο φύλλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 αέρα για 10 λεπτά και στους 160 για άλλα 50 λεπτά. |
6 Έγινε |
Έτσι όπως βγάζουμε ζεστό το γλυκό, αμέσως μελώνουμε τα φύλλα με το σιρόπι και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε. Αφού κρυώσει το γλυκό, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο μέλι προαιρετικά από πάνω και να πασπαλίσουμε με κανέλα. |