0 0

Μοιράσου την:

ή αντέγραψε και μοιράσου τη διεύθυνση URL

Συστατικά

Ρυθμίστε τις μερίδες:
2 τμχ. Μελιτζάνες
3 τμχ. Κρεμμύδια
1 σκ. Σκόρδο
1 κ.σ. Ντοματοπελτέ
250 γρ. Ντομάτες ψιλοκομμένη
1 κ.σ. Μαϊντανός
1 κ.γ. Ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
50 γρ. Κόκκινο κρασί
Ελαιόλαδο
200 γρ. Ηλιέλαιο
Φέτα τριμμένη
4 κ.σ. Γιαούρτι στραγγιστό

Προσθήκη στους σελιδοδείκτες

[userpro_bookmark width="100%"]

Ιμάμ Μπαϊλντί

Πεντανόστιμο, καλοκαιρινό και Μεσογειακό Ιμάμ Μπαϊλντί

Ιμάμ Μπαϊλντί

  • 60'
  • Μερίδες 4
  • Εύκολη

Συστατικά

Σημειώσεις

Κοινοποίηση

Ιμάμ Μπαϊλντί

Η ρίζα της συνταγής είναι Τούρκικη και η ονομασία του πιάτου σημαίνει ο Ιμάμης μπαϊλντισε (λιποθύμησε), επειδή σύμφωνα με τη μυθολογία, ένας ιμάμης που το δοκίμασε για πρώτη φορά, έχασε τις αισθήσεις του. Παρ’ όλ’ αυτά όμως, τη συνταγή αυτή την φτιάχνουν και στην Ελλάδα από πολύ παλιά. Είναι εύκολο και γρήγορο πιάτο και πάνω απ’ όλα οικονομικό. Αποτελείται κυρίως από μελιτζάνες, κρεμμύδια και ντομάτες. Το ιμάμ δεν είναι ελαφρύ φαγητό γιατί εκτός από την τηγανιτή μελιτζάνα και το κρεμμύδι, έχει και πολύ ελαιόλαδο, το οποίο απορροφάται από το φαγητό. Είναι όμως πεντανόστιμο, καλοκαιρινό και Μεσογειακό φαγητό. Θα σας πάρει περίπου 1 ώρα να το φτιάξετε και μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Υλικά

  • 2 μελιτζάνες
  • 3 κρεμμύδια
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 250 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • ελαιόλαδο
  • 200 γρ. ηλιέλαιο
  • 1 κ.σ. μαϊντανός
  • φέτα τριμμένη
  • 4 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 50 γρ. κόκκινο κρασί

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αρχικά κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Χαράζουμε με το μαχαίρι από την μεριά της ψίχας και αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι ηλιέλαιο για να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες.
  • Τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία πρώτα από τη μεριά της φλούδας, μέχρι να μαλακώσει για περίπου 6 λεπτά. Στη συνέχεια γυρνάμε τις μελιτζάνες και τηγανίζουμε για άλλα 5 λεπτά. Μεταφέρουμε τις μελιτζάνες σε σκεύος με απορροφητικό χαρτί, ώστε να απορροφηθεί το περιττό λάδι.
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Βάζουμε σε ένα τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σε μέτρια θερμοκρασία ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Ανακατεύουμε τακτικά και τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια σβήνουμε με το  κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Ρίχνουμε μέσα τον ντοματοπελτέ και την ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε 1 κ.σ. ρίγανη και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να έχουμε μια πηχτή σαλτσούλα. Στο τέλος προσθέτουμε και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
  • Με ένα κουτάλι κάνουμε βαθούλωμα στις μελιτζάνες και μοιράζουμε τη γέμισή μας. Μεταφέρουμε σε ανάλογο ταψί. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φέτα και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε με μία κουταλιά γιαούρτι σε κάθε μελιτζάνα.
    Καλή απόλαυση.
(Επισκέψεις συνολικά 137 , 1 επισκέψεις σήμερα)

Βήματα

1
Έγινε

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αρχικά κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Χαράζουμε με το μαχαίρι από την μεριά της ψίχας και αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι ηλιέλαιο για να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες.

2
Έγινε

Τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία πρώτα από τη μεριά της φλούδας, μέχρι να μαλακώσει για περίπου 6 λεπτά. Στη συνέχεια γυρνάμε τις μελιτζάνες και τηγανίζουμε για άλλα 5 λεπτά. Μεταφέρουμε τις μελιτζάνες σε σκεύος με απορροφητικό χαρτί, ώστε να απορροφηθεί το περιττό λάδι.

3
Έγινε

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Βάζουμε σε ένα τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σε μέτρια θερμοκρασία ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Ανακατεύουμε τακτικά και τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια σβήνουμε με το  κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

4
Έγινε

Ρίχνουμε μέσα τον ντοματοπελτέ και την ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε 1 κ.σ. ρίγανη και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να έχουμε μια πηχτή σαλτσούλα. Στο τέλος προσθέτουμε και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.

5
Έγινε

Με ένα κουτάλι κάνουμε βαθούλωμα στις μελιτζάνες και μοιράζουμε τη γέμισή μας. Μεταφέρουμε σε ανάλογο ταψί. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φέτα και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.

6
Έγινε

Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε με μία κουταλιά γιαούρτι σε κάθε μελιτζάνα.
Καλή απόλαυση.

Κριτικές συνταγών

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Red Velvet Μπισκότα
προηγούμενο
Red Velvet Μπισκότα
τσίζκεικ
επόμενο
Τσίζκεϊκ ( Cheesecake )
Red Velvet Μπισκότα
προηγούμενο
Red Velvet Μπισκότα
τσίζκεικ
επόμενο
Τσίζκεϊκ ( Cheesecake )

Προσθέστε το σχόλιό σας