0 0

Μοιράσου την:

ή αντέγραψε και μοιράσου τη διεύθυνση URL

Συστατικά

Ρυθμίστε τις μερίδες:
1 κλ. Συκωταριά
1/2 κλ Έντερα
2 κ.σ. Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι
1 σκ. Σκόρδο
Νερό
1 κ.σ. Βούτυρο
1 Μαρούλι
1 ματσ. Κρεμμυδάκι φρέσκο
2 κ.σ. Άνηθος
1/2 κ.σ. Μαϊντανός
3 Αυγά
2 Λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
50 γρ. Ρύζι

Προσθήκη στους σελιδοδείκτες

[userpro_bookmark width="100%"]

Μαγειρίτσα

Μαγειρίτσα με αυγολέμονο. Συνταγή χωρίς μυστικά για το βράδυ μετά την Ανάσταση.

Κουζίνες:

Μαγειρίτσα αυγολέμονο

  • Μερίδες 6
  • Μεσαία

Συστατικά

Σημειώσεις

Κοινοποίηση

Μαγειρίτσα.

Παραδοσιακά η μαγειρίτσα καταναλώνεται το βράδυ το Μ. Σαββάτου μετά την Ανάσταση. Σκοπός της μαγειρίτσας είναι, να προετοιμάσει κατάλληλα το στομάχι του πιστού για την αυριανή κατανάλωση κρέατος. Είναι σούπα, που μαγειρεύεται με εντόσθια αρνιού, ρύζι, λαχανικά και άνηθο. Η μαγειρίτσα θέλει ιδιαίτερη αγάπη στην προετοιμασία της για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προσωπικά ξεκινάω την προετοιμασία από την προηγούμενη μέρα. Πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά και κυρίως δίνουμε μεγάλη προσοχή στα έντερα. Γενικά η σούπα αυτή έχει πολλούς θαυμαστές, αλλά και πολλούς που δεν την τρώνε. Ο λόγος… η συκωταριά. Εάν όμως, ακολουθήσετε με προσοχή τα βήματα της συνταγής μου, θα κάνετε και αυτούς που δεν τους αρέσει να την λατρέψουν.

Υλικά
  • 1 κιλό συκωταριά
  • 1/2 κιλό έντερα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκι φρέσκο
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • 1/2 κ.σ. μαϊντανό
  • 1 μαρούλι
  • 50 γρ. ρύζι γλασσέ
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • 2 λεμόνια
  • 3 αυγά
  • Νερό
  • 1 κ.σ. Βούτυρο
Συνταγή
  • Ξεκινάμε την προετοιμασία μας από την προηγούμενη μέρα για να μας βοηθήσει στην παρασκευή της σούπας. Πλένουμε πολύ καλά τα έντερα και τα αφήνουμε σε νερό με ξύδι για μία ώρα. Καθώς περιμένουμε, βάζουμε τη συκωταριά κάτω από τρεχούμενο νερό και αφήνουμε μέχρι το νερό που βγαίνει από κάτω να είναι καθαρό. Καθαρίζουμε τη συκωταριά και κρατάμε τα κομμάτια που μας αρέσουν. Παίρνουμε μια κατσαρόλα και βάζουμε μέσα την συκωταριά και τα έντερα. Ρίχνουμε ξύδι και νερό ίσα να τα σκεπάζει. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και μετά πετάμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι το νερό που βράζει να μην αφρίζει. Αφού πλέον δεν αφρίζει το νερό, κάνουμε το τελικό βράσιμο. Βράζουμε για 45 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσουν για να τα χρησιμοποιήσουμε την επόμενη μέρα.
  • Την επόμενη μέρα, πριν ξεκινήσουμε τη μαγειρίτσα, κάνουμε προετοιμασία τα κοψίματα. Ψιλοκόβουμε τη συκωταριά και τα έντερα όπως μας αρέσει. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον άνηθο και τον μαϊντανό, κόβουμε σε πιο χοντρά κομμάτια το φρέσκο κρεμμύδι και το μαρούλι.
  • Παίρνουμε μια κατσαρόλα με 2 κουταλιές της σούπας ελαίολαδο και σωτάρουμε πρώτα τα εντόσθια. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο παραπάνω ρίγανη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να φύγει το αλκοόλ και ρίχνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε λίγο νερό ίσα να τα σκεπάζει και αφήνουμε να βράσει χωρίς καπάκι για 7 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, αφού εξατμιστεί το περισσότερο νερό, προσθέτουμε το μαρούλι, το κρεμμυδάκι, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε και βάζουμε νερό 1 δάχτυλο παραπάνω από τα υλικά μας. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ρύζι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία.
  • Μόλις βράσει και έχει μαγειρευτεί το ρύζι, κλείνουμε τη φωτιά και προετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ 1 αυγό ολόκληρο και 2 κρόκους. Με ένα μίξερ χειρός, χτυπάμε καλά μέχρι να αφρίσουν τα αυγά. Προσθέτουμε και τον χυμό από τα 2 λεμόνια. Με μια κουτάλα, παίρνουμε ζουμί από τη σούπα και προσθέτουμε σιγά σιγά στο μπολ με τα αυγά. Χτυπάμε διαρκώς με το μίξερ. Προσθέτουμε κουτάλα κουτάλα για να μην κόψει το αυγολέμονο. Αφού βάλουμε σχεδόν όλο το ζουμί, μεταφέρουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε απαλά κουνώντας την κατσαρόλα με τα χέρια μας.
  • Δοκιμάζουμε τη σούπα μας και αναλόγως διορθώνουμε αν χρειαστεί τη γεύση.
  • Σερβίρουμε με φρέσκο άνηθο και ρίγανη. Καλή απόλαυση!!!
(Επισκέψεις συνολικά 306 , 1 επισκέψεις σήμερα)

Βήματα

1
Έγινε

Ξεκινάμε την προετοιμασία μας από την προηγούμενη μέρα για να μας βοηθήσει στην παρασκευή της σούπας. Πλένουμε πολύ καλά τα έντερα και τα αφήνουμε σε νερό με ξύδι για μία ώρα. Καθώς περιμένουμε, βάζουμε τη συκωταριά κάτω από τρεχούμενο νερό και αφήνουμε μέχρι το νερό που βγαίνει από κάτω να είναι καθαρό. Καθαρίζουμε τη συκωταριά και κρατάμε τα κομμάτια που μας αρέσουν. Παίρνουμε μια κατσαρόλα και βάζουμε μέσα την συκωταριά και τα έντερα. Ρίχνουμε ξύδι και νερό ίσα να τα σκεπάζει. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και μετά πετάμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι το νερό που βράζει να μην αφρίζει.Αφού πλέον δεν αφρίζει το νερό, κάνουμε το τελικό βράσιμο. Βράζουμε για 45 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσουν για να τα χρησιμοποιήσουμε την επόμενη μέρα.

2
Έγινε

Την επόμενη μέρα, πριν ξεκινήσουμε τη μαγειρίτσα, κάνουμε προετοιμασία τα κοψίματα. Ψιλοκόβουμε τη συκωταριά και τα έντερα όπως μας αρέσει. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον άνηθο και τον μαϊντανό, κόβουμε σε πιο χοντρά κομμάτια το φρέσκο κρεμμύδι και το μαρούλι.

3
Έγινε

Παίρνουμε μια κατσαρόλα με 2 κουταλιές της σούπας ελαίολαδο και σωτάρουμε πρώτα τα εντόσθια. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο παραπάνω ρίγανη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να φύγει το αλκοόλ και ρίχνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε λίγο νερό ίσα να τα σκεπάζει και αφήνουμε να βράσει χωρίς καπάκι για 7 λεπτά.

4
Έγινε

Στη συνέχεια, αφού εξατμιστεί το περισσότερο νερό, προσθέτουμε το μαρούλι, το κρεμμυδάκι, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε και βάζουμε νερό 1 δάχτυλο παραπάνω από τα υλικά μας. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ρύζι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία.

5
Έγινε

Μόλις βράσει και έχει μαγειρευτεί το ρύζι, κλείνουμε τη φωτιά και προετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ 1 αυγό ολόκληρο και 2 κρόκους. Με ένα μίξερ χειρός, χτυπάμε καλά μέχρι να αφρίσουν τα αυγά. Προσθέτουμε και τον χυμό από τα 2 λεμόνια. Με μια κουτάλα, παίρνουμε ζουμί από τη σούπα και προσθέτουμε σιγά σιγά στο μπολ με τα αυγά. Χτυπάμε διαρκώς με το μίξερ. Προσθέτουμε κουτάλα κουτάλα για να μην κόψει το αυγολέμονο. Αφού βάλουμε σχεδόν όλο το ζουμί, μεταφέρουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε απαλά κουνώντας την κατσαρόλα με τα χέρια μας.

6
Έγινε

Δοκιμάζουμε τη σούπα μας και αναλόγως διορθώνουμε αν χρειαστεί τη γεύση.

Σερβίρουμε με φρέσκο άνηθο και ρίγανη. Καλή απόλαυση!!!

Κριτικές συνταγών

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Ψωμί ολικής
προηγούμενο
Ψωμί Ολικής
Σπιτικός Γύρος
επόμενο
Γύρος Σπιτικός
Ψωμί ολικής
προηγούμενο
Ψωμί Ολικής
Σπιτικός Γύρος
επόμενο
Γύρος Σπιτικός

Προσθέστε το σχόλιό σας