0 0

Μοιράσου την:

ή αντέγραψε και μοιράσου τη διεύθυνση URL

Συστατικά

Ρυθμίστε τις μερίδες:
2 τμχ. Ξύσμα Πορτοκάλι
250 γρ. Πορτοκάλι χυμός
70 γρ. Άχνη ζάχαρη
300 γρ. Ελαιόλαδο
200 γρ. Ηλιέλαιο
30 γρ. Κονιάκ
30 γρ. Μέλι
250 γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
1 κλ. Αλεύρι (γ.ο.χ.)
1/2 κ.γ. Αμμωνία προαιρετικά
1 κ.γ. Μπέικιν σόδα
1 κ.γ. Μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. Κανέλα
1/2 κ.γ. Γαρύφαλλο
Σιρόπι
500 γρ. Νερό
700 γρ. Ζάχαρη
300 γρ. Μέλι
1 τμχ. Ξύλο κανέλας
1/2 τμχ. Πορτοκάλι χυμός
1/2 τμχ. Πορτοκάλι
Σερβίρισμα
Καρύδια τριμμένα

Μελομακάρονα

Τραγανά μελωμένα και αφράτα μελομακάρονα

Κουζίνες:
  • 1 ώρα
  • Μερίδες 70
  • Εύκολη

Συστατικά

  • Σιρόπι

  • Σερβίρισμα

Σημειώσεις

Κοινοποίηση



Μελομακάρονα

Ποιος ακούει τη λέξη μελομακάρονα και δεν του θυμίζει Χριστούγεννα; Είναι παραδοσιακό ελληνικό γλυκό, που σερβίρεται τις μέρες των εορτών των Χριστουγέννων. Προσωπικά, το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, είναι τα μελομακάρονα. Κανέλα, γαρύφαλλο, πορτοκάλι, είναι οι πρωταγωνιστές των ημερών. Κάθε σπίτι υποτάσσεται στα αρώματα του μελομακάρονου, ο συνδυασμός των οποίων δένουν στο απόλυτο επίπεδο γεύσης. Η συνταγή που θα σας δώσω παρακάτω, είναι η κλασσική συνταγή για μελομακάρονα, που είναι τραγανά και μελωμένα τέλεια.

Υλικά

  • 2 τμχ. ξύσμα πορτοκάλι
  • 250 γρ. χυμό από πορτοκάλι
  • 70 γρ. άχνη
  • 300 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. ηλιέλαιο
  • 30 γρ. κονιάκ
  • 30 γρ. μέλι
  • 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1/2 κ.γ. αμμωνία
  • 1 κ.γ. μπέικιν σόδα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο

Σιρόπι

  • 500 γρ. νερό
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. μέλι
  • 1  ξύλο κανέλας
  • Χυμό από μισό πορτοκάλι
  • 1/2 πορτοκάλι

Εκτέλεση

  • Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά μας και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προσέχουμε η άχνη και το αλεύρι να είναι κοσκινισμένα, για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα.

    Ανακατεύουμε τα υλικά με το χέρι μας. Δεν χρειάζεται υπερβολικό ανακάτεμα. Μόλις ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους σταματάμε το ανακάτεμα. Το υπερβολικό ζύμωμα θα σφίξει το ζυμάρι μας.

  • Μόλις είμαστε έτοιμοι, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.
    Κόβουμε μπαλάκια των 30 γραμμαρίων. Δίνουμε το σχήμα που θέλουμε, οπωσδήποτε τα τρυπάμε με πιρούνι για να σιροπιαστούν ωραία και τα τοποθετούμε σε ταψιά με λαδόκολλα.

  • Η συνταγή βγάζει περίπου 3 ταψιά. Το ιδανικό είναι να ψήσουμε και τα 3 ταψιά μαζί.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου.

  • Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι μας.

    Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το μέλι.

    Βράζουμε για 5 λεπτά και μετά αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.

    Αφήνουμε να κρυώσει.

    Βγάζουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο και όπως είναι καυτά, τα σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Βουτάμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι για περίπου 1-2 λεπτά ανάλογα πόσο σιροπιασμένα τα θέλουμε και τα αφήνουμε σε σχάρα να στραγγίξουν.

  • Αφού σιροπιάσουμε, πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα με τριμμένο καρύδι και μέλι.

    Μια άλλη πρόταση είναι, να λιώσουμε λευκή σοκολάτα και αντί για καρύδι, να τα βουτήξουμε στη λιωμένη σοκολάτα.

    Το αποτέλεσμα είναι τρομερό και θα σας ανταμείψει.

  • Εύκολη συνταγή, προσοχή στα βήματα και θα έχετε τα καλύτερα μελομακάρονα που έχετε δοκιμάσει ποτέ.

    Καλή επιτυχία!!

(Επισκέψεις συνολικά 38.182 , 1 επισκέψεις σήμερα)

Βήματα

1
Έγινε

Σιρόπι

Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το μέλι.
Βράζουμε για 5 λεπτά και μετά αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
Αφήνουμε να κρυώσει.

2
Έγινε

Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά μας και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προσέχουμε η άχνη και το αλεύρι να είναι κοσκινισμένα, για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα.
Ανακατεύουμε τα υλικά με το χέρι μας. Δεν χρειάζεται υπερβολικό ανακάτεμα. Μόλις ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους σταματάμε το ανακάτεμα. Το υπερβολικό ζύμωμα θα σφίξει το ζυμάρι μας.

3
Έγινε

Μόλις είμαστε έτοιμοι, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.
Κόβουμε μπαλάκια των 30 γραμμαρίων. Δίνουμε το σχήμα που θέλουμε, οπωσδήποτε τα τρυπάμε με πιρούνι για να σιροπιαστούν ωραία και τα τοποθετούμε σε ταψιά με λαδόκολλα.

4
Έγινε

Ψήσιμο

Η συνταγή βγάζει περίπου 3 ταψιά. Το ιδανικό είναι να ψήσουμε και τα 3 ταψιά μαζί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου.

5
Έγινε

Βγάζουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο και όπως είναι καυτά, τα σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Βουτάμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι για περίπου 1-2 λεπτά ανάλογα πόσο σιροπιασμένα τα θέλουμε και τα αφήνουμε σε σχάρα να στραγγίξουν.

6
Έγινε

Αφού σιροπιάσουμε, πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα με τριμμένο καρύδι και μέλι.
Μια άλλη πρόταση είναι, να λιώσουμε λευκή σοκολάτα και αντί για καρύδι, να τα βουτήξουμε στη λιωμένη σοκολάτα.
Το αποτέλεσμα είναι τρομερό και θα σας ανταμείψει.

7
Έγινε

Εύκολη συνταγή, προσοχή στα βήματα και θα έχετε τα καλύτερα μελομακάρονα που έχετε δοκιμάσει ποτέ.
Καλή επιτυχία!!

προηγούμενο
Χοιρινό με κρέμα κολοκύθας
επόμενο
Βασιλόπιτα
προηγούμενο
Χοιρινό με κρέμα κολοκύθας
επόμενο
Βασιλόπιτα

Προσθέστε το σχόλιό σας