1 0

Μοιράσου την:

ή αντέγραψε και μοιράσου τη διεύθυνση URL

Συστατικά

Ρυθμίστε τις μερίδες:
Προζύμι
125 γρ. Αλεύρι (γ.τσ.)
100 γρ. Μαγιά νωπή
137 γρ. Νερό
1 κ.γ. Ζάχαρη
Ζυμάρι
1250 γρ. Αλεύρι (γ.τσ.)
150 γρ. Γάλα
250 γρ. Νερό
150 γρ. Βούτυρο αγελαδινό
3 Αυγά
375 γρ. Ζάχαρη
12 γρ. Αλάτι
10 γρ. Μαχλέπι
5 γρ. Κακουλέ
1 Βανίλια
3 γρ. Μαστίχα
1 Ξύσμα Πορτοκάλι

Πασχαλινά Τσουρέκια

Κουζίνες:
  • Μερίδες 5
  • Μεσαία

Συστατικά

  • Προζύμι

  • Ζυμάρι

Σημειώσεις

Κοινοποίηση

Αφράτα και Μαστιχωτά τσουρέκια

Τα τσουρέκια είναι από τα αγαπημένα αρτοποιήματα και για το λόγο αυτό προσπαθώ να πετύχω μια συνταγή που θα μου δώσει γεύση, αλλά και την κατάλληλη υφή που πρέπει να έχουν τα τσουρέκια. Ωραία τα τσουρέκια που κάνουν οι μαμάδες μας δεν λέω, αφράτα, μυρωδάτα και γευστικότατα. Παρ’ όλα αυτά όμως, πάντα μου έλειπε αυτή η μαστιχωτή υφή που έβρισκα στα αγοραστά. Με τα χρόνια, αφού προσπάθησα μόνος μου και διαβάζοντας αρκετά σχετικά με τα ζυμάρια, συνειδητοποίησα ότι η υφή αυτή των τσουρεκιών, η μαστιχωτή, προέρχεται όχι από κάποια ιδιαίτερη συνταγή, αλλά από το σωστό ζύμωμα, τη σωστή επεξεργασία των υλικών και ταυτόχρονα τη διαχείρηση του ζυμαριού. Έτσι έχω καταλήξει στην παρακάτω τρομερή συνταγή, Χωρίς μυστικά!

Υλικά
Προζύμι 

  • 125 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 100 γρ. μαγιά
  • 137 γρ. νερό
  • λίγο ζάχαρη

Ζυμάρι

  • 1250 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 375 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 125 γρ. γάλα
  • 250 γρ. νερό
  • 12 γρ. αλάτι
  • 10 γρ. μαχλέπι
  • 5 γρ. κακουλέ
  • 3 γρ. μαστίχα
  • 1 βανιλίνη
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση

  • Αρχικά κάνουμε το προζύμι. Διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το νερό όπου θα πρέπει να είναι χλιαρό και μετά ενσωματώνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά, να μην έχουμε γουρμπαλάκια και αφήνουμε σκεπασμένο για περίπου μισή ώρα μέχρι να ενεργοποιηθεί.

  • Αφού γίνει το προζύμι, το ενώνουμε με το αλεύρι της συνταγής και ανακατεύουμε σε κάδο του μίξερ ή με το χέρι , μέχρι να ενσωματωθούν.

  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υλικά της συνταγής εκτός από το βούτυρο. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το βούτυρο που θα μπει μετά, πρέπει να είναι λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου.

  • Χτυπάμε τα υλικά με τον γάντζο, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που να μην κολλάει στα τοιχώματα. Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό εάν το ζυμάρι είναι πολύ σφιχτό ή λίγο αλεύρι εάν το ζυμάρι είναι πολύ μαλακό. Και αυτό γιατί, αλεύρι με αλεύρι διαφέρει ελάχιστα στη σύστασή του.

  • Αφού σχηματιστεί η ζύμη, θα προσθέσουμε σιγά σιγά το βούτυρο. Χτυπάμε σε αργή ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά. Αφού πάρει όλο το βούτυρο, συνεχίζουμε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα για άλλα 15-20 λεπτά. Μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως η γλουτένη, το ζυμάρι να μην κολλάει στα τοιχώματα και να μη κόβεται το ζυμάρι.

  • Βγάζουμε το ζυμάρι και αφήνουμε σε ανάλογο σκεύος να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα σε ζεστό μέρος.

  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε όσα τσουρέκια θέλουμε να κάνουμε. Από τη στιγμή που χωρίσουμε τη ζύμη, αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά. Μετά, χωρίζουμε το κάθε ζυμαράκι σε φυτίλια. Αφήνουμε πάλι να ξεκουραστούν περίπου 15 λεπτά σκεπασμένα. Αφού ξεκουραστούν, σχηματίζουμε τα τσουρέκια μας και μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Αφήνουμε σκεπασμένα περίπου 40 λεπτά να φουσκώσουν.

  • Αφού φουσκώσουν, αλείφουμε με διάλυμα αυγού. 1 αυγό – 1 κ.σ. νερό και 1 κ.σ. γάλα. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα. Για τσουρέκια 500 γρ. ψήνουμε 10 λεπτά στους 160 και άλλα 20-25 λεπτά στους 150. Βγάζουμε και αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.




(Επισκέψεις συνολικά 3.153 , 1 επισκέψεις σήμερα)

Βήματα

1
Έγινε

Αρχικά κάνουμε το προζύμι. Διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το νερό όπου θα πρέπει να είναι χλιαρό και μετά ενσωματώνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά, να μην έχουμε γουρμπαλάκια και αφήνουμε σκεπασμένο για περίπου μισή ώρα μέχρι να ενεργοποιηθεί.

2
Έγινε

Αφού γίνει το προζύμι, το ενώνουμε με το αλεύρι της συνταγής και ανακατεύουμε σε κάδο του μίξερ ή με το χέρι , μέχρι να ενσωματωθούν.

3
Έγινε

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υλικά της συνταγής εκτός από το βούτυρο. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το βούτυρο που θα μπει μετά, πρέπει να είναι λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου.

4
Έγινε

Χτυπάμε τα υλικά με τον γάντζο, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που να μην κολλάει στα τοιχώματα. Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό εάν το ζυμάρι είναι πολύ σφιχτό ή λίγο αλεύρι εάν το ζυμάρι είναι πολύ μαλακό. Και αυτό γιατί, αλεύρι με αλεύρι διαφέρει ελάχιστα στη σύστασή του.

5
Έγινε

Αφού σχηματιστεί η ζύμη, θα προσθέσουμε σιγά σιγά το βούτυρο. Χτυπάμε σε αργή ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά. Αφού πάρει όλο το βούτυρο, συνεχίζουμε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα για άλλα 15-20 λεπτά. Μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως η γλουτένη, το ζυμάρι να μην κολλάει στα τοιχώματα και να μη κόβεται το ζυμάρι.

6
Έγινε

Βγάζουμε το ζυμάρι και αφήνουμε σε ανάλογο σκεύος να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα σε ζεστό μέρος.

7
Έγινε

Χωρίζουμε τη ζύμη σε όσα τσουρέκια θέλουμε να κάνουμε. Από τη στιγμή που χωρίσουμε τη ζύμη, αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά. Μετά, χωρίζουμε το κάθε ζυμαράκι σε φυτίλια. Αφήνουμε πάλι να ξεκουραστούν περίπου 15 λεπτά σκεπασμένα. Αφού ξεκουραστούν, σχηματίζουμε τα τσουρέκια μας και μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Αφήνουμε σκεπασμένα περίπου 40 λεπτά να φουσκώσουν.

8
Έγινε

Αφού φουσκώσουν, αλείφουμε με διάλυμα αυγού. 1 αυγό - 1 κ.σ. νερό και 1 κ.σ. γάλα. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα. Για τσουρέκια 500 γρ. ψήνουμε 10 λεπτά στους 160 και άλλα 20-25 λεπτά στους 150. Βγάζουμε και αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.

ρολό σοκολάτας
προηγούμενο
Ρολό Σοκολάτας με κρέμα Σαντιγί
επόμενο
Ρυζόγαλο
ρολό σοκολάτας
προηγούμενο
Ρολό Σοκολάτας με κρέμα Σαντιγί
επόμενο
Ρυζόγαλο

Προσθέστε το σχόλιό σας