0 0

Μοιράσου την:

ή αντέγραψε και μοιράσου τη διεύθυνση URL

Συστατικά

Ρυθμίστε τις μερίδες:
225 γρ. Νερό χλιαρό
1500 γρ. Αλεύρι (γ.τσ.)
100 γρ. Μαγιά νωπή
375 γρ. Ζάχαρη
300 γρ. Βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
6 τεμ. Αυγά +1
15 γρ. Μαχλέπι
3 γρ. Κακουλέ
1 τεμ. Πορτοκάλι ξύσμα
1 τμχ. Βανίλια
4 γρ. Αλάτι
450 γρ. Γάλα

Προσθήκη στους σελιδοδείκτες

[userpro_bookmark width="100%"]

Σπιτικό Τσουρέκι του Γιάννη Χαλκίδη

Η συνταγή για το πιο αφράτο, σπιτικό τσουρέκι χωρίς μυστικά

Κουζίνες:

Σπιτικό Τσουρέκι

  • 3 ώρες
  • Μερίδες 4
  • Μεσαία

Συστατικά

Σημειώσεις

Κοινοποίηση



Το σπιτικό τσουρέκι είναι παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο έχει διάφορες ονομασίες ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα ονομάζεται τσουρέκι, στην Αρμενία chorek, στο Αζερμπαιτζάν çörək, στην Βουλγαρία kozunak, στη Ρουμανία cozonac και στην Τουρκία çörek.

Με τη συνταγή αυτή ( σπιτικό τσουρέκι ), γυρνάω πίσω στο χρόνο όπου οι γιαγιάδες μας έφτιαχναν αφράτα τσουρέκια χώρις τη χρήση της τεχνολογίας και των υλικών του παρόντος. Η χρήση της φυτίνης αντικαθιστά τη χρήση του λαδιού που χρησιμοποιούσαν παλιά, όπου βοηθούσε το ζυμάρι να παραμένει ελαφρύ και αφράτο και να έχει το τέλειο αποτελέσμα για σπιτικό τσουρέκι
Επίσης εγώ είμαι κατά της υπερβολικής χρήσης της μαγιάς μόνο και μόνο για να φουσκώνει πιο γρήγορα το ζυμάρι. Προτιμώ να έχω λιγότερη μαγιά, άρα και περισσότερα αρώματα στο τσουρέκι μου σε αντάλλαγμα την μεγαλύτερη αναμονή στο φούσκωμα του ζυμαριού. Τη συνταγή για το τέλειο σπιτικό τσουρέκι θα τη βρείτε παρακάτω!!

Υλικά

  • 1.5 κιλό αλεύρι για τσουρέκια  ( πρωτεϊνη 18%)
  • 300 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 225 γρ. νερό
  • 450 γρ. γάλα
  • 6 αυγά + 1 για την επάλειψη
  •  375 γρ. ζάχαρη
  • 15 γρ. μαχλέπι
  • 3 γρ. κακουλέ
  • 1 φιαλίδιο βανιλίνη
  • 100 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 4 γρ. αλάτι
  • 1 πορτοκάλι μόνο ξύσμα

Συνταγή

Βάζουμε σε μια λεκάνη τη μαγιά με 225 γρ. νερό χλιαρό και 225 γρ. αλεύρι από την συνταγή. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει.

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά μέχρι να γίνει κρέμα. Στη συνέχεια θα προσθέσουμε τα αυγά και θα ανακατέψουμε καλά. Βάζουμε τώρα τον γάντζο και προσθέτουμε τα αρωματικά, το γάλα και το αλεύρι. Χτυπάμε για 5 λεπτά σε αργή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το προζύμι που έχει φουσκώσει και χτυπάμε για άλλα 10 λεπτά σε μεσσαία ταχύτητα, μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι λείο και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

Βάζουμε το ζυμάρι σε μια λεκάνη, σκεπάζουμε τη λεκάνη να είναι ζεστή και αφήνουμε να φουσκώσει καλά για 2 ώρες.

Ζυμώνουμε το ζυμάρι να φύγει ο αέρας και το χωρίζουμε σε ίσα κομμάτια. Κάνουμε κορδόνια και τα αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστούν. Μετά το 10λεπτο, ανοίγουμε τα κορδόνια περισσότερο και πλέκουμε τα τσουρέκια.

Βάζουμε τα τσουρέκια σε λαμαρίνα με λαδόκολλα. Αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσουν. Τσουρέκια των 500γρ. χρειάζονται 35 λεπτά ψήσιμο, ενώ του κιλού περίπου 42 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 βαθμούς. Αφού φουσκώσουν τα τσουρέκια, αλείφουμε με 1 αυγό χτυπημένο και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ.

Ψήνουμε για 35  λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε!

(Επισκέψεις συνολικά 7,539 , 1 επισκέψεις σήμερα)

Βήματα

1
Έγινε

Βάζουμε σε μια λεκάνη τη μαγιά με 225γρ νερό χλιαρό και 225γρ. αλεύρι από την συνταγή. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει.

2
Έγινε

Στο μεταξύ, τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μαζί με το υπόλοιπο νερό, τα αυγά καλά χτυπημένα, τη ζάχαρη , το βούτυρο, τα αρωματικά, το ξύσμα και το αλάτι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το μείγμα.

3
Έγινε

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά μέχρι να γίνει κρέμα. Στη συνέχεια θα προσθέσουμε τα αυγά και θα ανακατέψουμε καλά. Βάζουμε τώρα τον γάντζο και προσθέτουμε τα αρωματικά, το γάλα και το αλεύρι. Χτυπάμε για 5 λεπτά σε αργή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το προζύμι που έχει φουσκώσει και χτυπάμε για άλλα 10 λεπτά σε μεσσαία ταχύτητα, μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι λείο και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

4
Έγινε

Βάζουμε το ζυμάρι σε μια λεκάνη, σκεπάζουμε τη λεκάνη να είναι ζεστή και αφήνουμε να φουσκώσει καλά για 2 ώρες.

5
Έγινε

Ζυμώνουμε το ζυμάρι να φύγει ο αέρας και το χωρίζουμε σε ίσα κομμάτια. Κάνουμε κορδόνια και τα αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστούν. Μετά το 10λεπτο, ανοίγουμε τα κορδόνια περισσότερο και πλέκουμε τα τσουρέκια.

6
Έγινε

Βάζουμε τα τσουρέκια σε λαμαρίνα με λαδόκολλα. Αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσουν.

7
Έγινε

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 βαθμούς. Αφού φουσκώσουν τα τσουρέκια, αλείφουμε με 1 αυγό χτυπημένο και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ.

8
Έγινε

Ψήνουμε για 35 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε!

Κριτικές συνταγών

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
προηγούμενο
Σαλάτα Coleslaw
επόμενο
Ζύμη Μπριός
προηγούμενο
Σαλάτα Coleslaw
επόμενο
Ζύμη Μπριός

Προσθέστε το σχόλιό σας