1 0

Μοιράσου την:

ή αντέγραψε και μοιράσου τη διεύθυνση URL

Συστατικά

Ρυθμίστε τις μερίδες:
1 κλ. Αλεύρι (γ.τσ.)
300 γρ. Γάλα
5 + 1 Αυγά
300 γρ. Βούτυρο
300 γρ. Ζάχαρη
10 γρ. Μαχλέπι
4 γρ. Κακουλέ
2 τμχ. Βανίλια
90 γρ. Μαγιά νωπή
4 γρ. Αλάτι
Πραλίνα φουντουκιού

Τσουρέκι Γεμιστό

Μαστιχωτό τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού

Κουζίνες:

Γεμιστό Τσουρέκι

  • 170΄
  • Μερίδες 4
  • Μεσαία

Συστατικά

Σημειώσεις

Κοινοποίηση

Τσουρέκι Γεμιστό

Καθώς πλησιάζει το Πάσχα, παραδοσιακά στην Ελλάδα φτιάχνουμε τσουρέκια. Σίγουρα το κάθε σπίτι, η κάθε νοικοκυρά έχει τη δική της συνταγή και τον δικό της μοναδικό τρόπο να φτιάχνει τα τσουρέκια. Μέσα σε όλες τις συνταγές, η συνταγή αυτή που θα σας δώσω για τσουρέκι γεμιστό, είμαι σίγουρος ότι θα σας τραβήξει το ενδιαφέρον και θα μπει σε όλα τα σπίτια. Το γεμιστό τσουρέκι έχει άλλη χάρη. Μπορείς να το γεμίσεις με ότι γέμιση σου αρέσει και απλά σε κάθε μπουκιά θα έχεις έκρηξη γεύσεων. Η συνταγή που θα σας δώσω είναι χωρίς μυστικά αυτή που αρέσει σε μένα. Με την ίδια συνταγή κάνω και κανονικά τσουρέκια και μερικά γεμιστά που μας αρέσουν. Με αυτή τη συνταγή θα κάνετε τα τσουρέκια σας μαστιχωτά, μυρωδάτα και γευστικότατα. Το καλό τσουρέκι θέλει όμως υπομονή. Θέλει καλά φουσκώματα, ώστε στο τέλος να μας ανταμείψει.

Συστατικά

  • 1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκια ( θα χρειαστεί και λίγο παραπάνω για το δούλεμα στον πάγκο)
  • 300 γρ. γάλα αγελαδινό
  • 5 αυγά μεσσαία +1 για την επάλειψη
  • 300 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. μαχλέπι
  • 4 γρ. κακουλέ
  • 2 φιαλίδια βανιλίνη
  • 90 γρ. μαγιά νωπή
  • 4 γρ. αλάτι
  • πραλίνα φουντουκιού για τη γέμιση

Συνταγή

  1. Σε ένα βαθύ μπολ λιώνουμε τη μαγιά μαζί με 100γρ. γάλα χλιαρό. Προσθέτουμε και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι από τη συνταγή. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε για 25 λεπτά να φουσκώσει.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε πολύ καλά. Ρίχνουμε μέσα το υπόλοιπο γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αρωματικά και το αλάτι. Βάζουμε πάνω στο μάτι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να φουσκώσει και η μαγιά.
  3. Αφού κρυώσει το μείγμα της κατσαρόλας το βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το αλεύρι και το προζύμι. Ξεκινάμε την ανάδευση με τον γάτζο στην αργή ταχύτητα για 7 λεφτά και στην μεσσαία ταχύτητα τα επόμενα 10 λεπτά.
  4. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας και αδειάζουμε το ζυμάρι στον πάγκο. Δουλεύουμε λίγο με τα χέρια και το κάνουμε μια μπάλα. Βάζουμε το ζυμάρι σε μια λεκάνη. Την κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες σε ζεστό μέρος.
  5. Αφού φουσκώσει, βάζουμε το ζυμάρι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και δουλεύουμε για 3 λεπτά με τα χέρια μέχρι να πέσει ο αέρας. Χωρίζουμε σε ίσα κομμάτια και αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσουν. Μετά, πλάθουμε σε κορδόνια και αφήνουμε να φουσκώσουν άλλα 10 λεπτά. Ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε κορδόνι σε μακρόστενο φύλλο περίπου 4 εκ. πλάτος. Απλώνουμε πραλίνα και τυλίγουμε πολύ σφιχτά σε ρολό.
  6. Σχηματίζουμε τα τσουρέκια με τα γεμιστά κορδόνια. 2 κορδόνια ανά τσουρέκι. Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε για 1 ώρα σκεπασμένα να φουσκώσουν.
  7. Αλείφουμε με ένα αυγό χτυπημένο και πασπαλίζουμε με τριμμένο φουντούκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 32 λεπτά.
  8. Αφήνουμε να κρυώσουν και είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.
(Επισκέψεις συνολικά 14.470 , 1 επισκέψεις σήμερα)

Βήματα

1
Έγινε

Σε ένα βαθύ μπολ λιώνουμε τη μαγιά μαζί με 100γρ. γάλα χλιαρό. Προσθέτουμε και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι από τη συνταγή. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε για 25 λεπτά να φουσκώσει.

2
Έγινε

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε πολύ καλά. Ρίχνουμε μέσα το υπόλοιπο γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αρωματικά και το αλάτι. Βάζουμε πάνω στο μάτι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να φουσκώσει και η μαγιά.

3
Έγινε

Αφού κρυώσει το μείγμα της κατσαρόλας το βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το αλεύρι και το προζύμι. Ξεκινάμε την ανάδευση με τον γάτζο στην αργή ταχύτητα για 7 λεφτά και στην μεσσαία ταχύτητα τα επόμενα 10 λεπτά.

4
Έγινε

Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας και αδειάζουμε το ζυμάρι στον πάγκο. Δουλεύουμε λίγο με τα χέρια και το κάνουμε μια μπάλα. Βάζουμε το ζυμάρι σε μια λεκάνη. Την κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες σε ζεστό μέρος.

5
Έγινε

Αφού φουσκώσει, βάζουμε το ζυμάρι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και δουλεύουμε για 3 λεπτά με τα χέρια μέχρι να πέσει ο αέρας. Χωρίζουμε σε ίσα κομμάτια και αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσουν. Μετά, πλάθουμε σε κορδόνια και αφήνουμε να φουσκώσουν άλλα 10 λεπτά. Ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε κορδόνι σε μακρόστενο φύλλο περίπου 4 εκ. πλάτος. Απλώνουμε πραλίνα και τυλίγουμε πολύ σφιχτά σε ρολό.

6
Έγινε

Σχηματίζουμε τα τσουρέκια με τα γεμιστά κορδόνια. 2 κορδόνια ανά τσουρέκι. Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε για 1 ώρα σκεπασμένα να φουσκώσουν.

7
Έγινε

Αλείφουμε με ένα αυγό χτυπημένο και πασπαλίζουμε με τριμμένο φουντούκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 32 λεπτά.

8
Έγινε

Αφήνουμε να κρυώσουν και είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.

χαλβάς σιμιγδαλένιος
προηγούμενο
Χαλβάς Σιμιγδαλένιος
πασχαλινά κουλουράκια
επόμενο
Πασχαλινά Κουλουράκια
χαλβάς σιμιγδαλένιος
προηγούμενο
Χαλβάς Σιμιγδαλένιος
πασχαλινά κουλουράκια
επόμενο
Πασχαλινά Κουλουράκια

Προσθέστε το σχόλιό σας