0 0

Μοιράσου την:

ή αντέγραψε και μοιράσου τη διεύθυνση URL

Συστατικά

Ρυθμίστε τις μερίδες:
100 γρ. Αλεύρι λευκό δυνατό
100 γρ. Αλεύρι κίτρινο
800 γρ. Αλεύρι ολικής άλεσης
180 γρ. Προζύμι
22 γρ. Αλάτι
30 γρ. Μέλι
30 γρ. Ελαιόλαδο
650 γρ. Νερό χλιαρό

Προσθήκη στους σελιδοδείκτες

[userpro_bookmark width="100%"]

Ψωμί Ολικής

Αφράτο ψωμί ολικής

Κουζίνες:

Ψωμί ολικής

 • Μερίδες 2
 • Μεσαία

Συστατικά

Σημειώσεις

Κοινοποίηση

Ψωμί ολικής με προζύμι.

Αρχικά για να παρασκευάσουμε αυτό το ψωμί, θα πρέπει να έχουμε φυσικό προζύμι. Πράγμα που είναι πολύ εύκολο να το έχουμε σπίτι μας και πολύ χρήσιμο. Βέβαια οι ρυθμοί της καθημερινότητας επιδρούν αρνητικά ως προς τη χρήση του, διότι τα παρασκευάσματα με φυσικό προζύμι, απαιτούν περισσότερο χρόνο. Το αποτέλεσμα όμως, μας ανταμείβει όχι μόνο ως προς τη γεύση αλλά και ως προς την υγεία μας. Όπως καταλαβαίνουμε ένα φυσικό διογκοτικό είναι πολύ καλύτερο από τη μαγιά του εμπορίου. Για να γίνει η συνταγή, πρέπει να έχουμε προζύμι τουλάχιστον εφτά ημερών. Το προζύμι αποθηκεύεται εύκολα στο ψυγείο, οπότε δεν αγχωνόμαστε για τη χρήση του. Για να το κάνουμε, βάζουμε σε ένα τάπερ ίση ποσότητα νερού με αλεύρι. Εγώ ξεκίνησα με μονάδα μέτρησης ένα ποτήρι. Από εκεί και πέρα ανά 2 μέρες κάνουμε το ίδιο. Αν δεν το χρησιμοποιήσουμε άμεσα, το αφήνουμε στο ψυγείο όπως είναι. Το προζύμι είναι πολύ καλό για άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Προσωπικά επιλέγω τις περισσότερες φορές που κάνω ψωμί, να το κάνω με αλεύρι ολικής άλεσης. Παρακάτω θα σας δώσω την συνταγή.

Υλικά

 • 100γρ. αλεύρι λευκό δυνατό
 • 100γρ. αλεύρι κίτρινο
 • 800γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
 • 180γρ. φυσικό προζύμι
 • 22γρ. αλάτι
 • 30γρ. μέλι
 • 30γρ. ελαιόλαδο
 • 650γρ. νερό χλιαρό

Συνταγή

 • Από την προηγούμενη μέρα, αναμίξτε τα 100γρ. αλεύρι δυνατό με τα 100γρ. κίτρινο αλεύρι και 100γρ. από το ολικής. Προσθέτουμε το φυσικό προζύμι μας και 200γρ. από το νερό της συνταγής. Ανακατεύουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για ένα βράδυ.
 • Την επόμενη μέρα, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα υπόλοιπα 700γρ. αλεύρι ολικής και το τελικό προζύμι που αναπιάσαμε όλο το βράδυ. Προσθέτουμε το αλάτι και το μέλι και το υπόλοιπο νερό.
 • Ζυμώνουμε για 25 λεπτά σε αργή ταχύτητα, μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ζύμωμα προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
 • Χωρίζουμε το ζυμάρι σε ισοβαρή κομμάτια, ανάλογα με το τι μέγεθος ψωμί θέλουμε και μορφοποιούμε πάνω σε καλά αλευρωμένο πάγκο.
 • Τα βάζουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο τα ζυμάρια.
 • Αφού διπλασιαστούν τα χαράζουμε και τα ψεκάζουμε με λίγο νερό. Πασπαλίζουμε με αλεύρι ολικής.
 • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς για 10 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε  τη θερμοκρασία στους 200. Μετά από 15 λεπτά χαμηλώνουμε στους 180 και μετά από 15 λεπτά μειώνουμε πάλι στους 160 βαθμούς. Αφήνουμε στους 160 μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Για ψωμιά του κιλού, θα χρειαστούν περίπου 60 λεπτά.
(Επισκέψεις συνολικά 1,300 , 2 επισκέψεις σήμερα)

Βήματα

1
Έγινε

Από την προηγούμενη μέρα, αναμίξτε τα 100γρ. αλεύρι δυνατό με τα 100γρ. κίτρινο αλεύρι και 100γρ. από το ολικής. Προσθέτουμε το φυσικό προζύμι μας και 200γρ. από το νερό της συνταγής. Ανακατεύουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για ένα βράδυ.

2
Έγινε

Την επόμενη μέρα, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα υπόλοιπα 700γρ. αλεύρι ολικής και το τελικό προζύμι που αναπιάσαμε όλο το βράδυ. Προσθέτουμε το αλάτι και το μέλι και το υπόλοιπο νερό.

3
Έγινε

Ζυμώνουμε για 25 λεπτά σε αργή ταχύτητα, μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ζύμωμα προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

4
Έγινε

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε ισοβαρή κομμάτια, ανάλογα με το τι μέγεθος ψωμί θέλουμε και μορφοποιούμε πάνω σε καλά αλευρωμένο πάγκο.

5
Έγινε

Τα βάζουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο τα ζυμάρια.

6
Έγινε

Αφού διπλασιαστούν τα χαράζουμε και τα ψεκάζουμε με λίγο νερό. Πασπαλίζουμε με αλεύρι ολικής.

7
Έγινε

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς για 10 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε  τη θερμοκρασία στους 200. Μετά από 15 λεπτά χαμηλώνουμε στους 180 και μετά από 15 λεπτά μειώνουμε πάλι στους 160 βαθμούς. Αφήνουμε στους 160 μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Για ψωμιά του κιλού, θα χρειαστούν περίπου 60 λεπτά.

Κριτικές συνταγών

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Μωσαϊκό
προηγούμενο
Μωσαϊκό
Μαγειρίτσα
επόμενο
Μαγειρίτσα
Μωσαϊκό
προηγούμενο
Μωσαϊκό
Μαγειρίτσα
επόμενο
Μαγειρίτσα

Προσθέστε το σχόλιό σας